Woonaanbod

Grafiek tabel met woonaanbod IZI wonen per gemeente

Het aanbod aan sociale huurwoningen

IZI wonen biedt woningen en appartementen aan in 6 gemeentes of stad binnen West-Vlaanderen. Deze woonentiteiten zijn meestal over de gemeentes gespreid en kunnen van diverse typologieën zijn. Alsook aangepast of niet aangepast. En al dan niet voorzien van een garage, parkeerplaats en fietsenberging. IZI wonen probeert hiermee zoveel mogelijk tegemoet te komen aan de lokale vraag.

Verhuring / leegstand

Van de 892 woonentiteiten van IZI wonen waren er eind 2019 een 24 niet verhuurd (18 appartementen + 6 woningen te Izegem). Alsook staan heel wat garages leeg. Reden waren divers : frictieleegstand, leegstand wegens renovatiewerken, woningen bezet wegens onbeheerde nalatenschap, moeilijke verhuurbaarheid, … In 2020 wordt er verder werk gemaakt van een grotere verhuurbaarheid van deze woonentiteiten.

Het aanbod aan sociale koopwoningen

De toenmalige De Mandelbeek besliste in 2009 om zijn activiteiten te diversifiëren met het bouwen van koopwoningen. In 2012 werden de eerste koopwoningen verkocht. Voor het verstrekken van sociale leningen (via VMSW) sloot De Mandelbeek voor haar nieuwste projecten een samenwerkingsovereenkomst af met een West-Vlaamse SHM uit de koopsector: Wonen Regio Kortrijk. Hierdoor kunnen kandidaat-kopers bij de aankoop van hun sociale koopwoning tevens genieten van een voordelige hypothecaire lening (basis intrestvoet mei 2019 2%). Sociale leningsaktes kunnen ook worden verleden via de afdeling Vastgoedtransacties. In 2019 zijn de toewijzingen gebeurd voor de 7 koopwoningen in het Bunderhof te SEW en 1 koopwoning in de Anzegemse Route te Ingelmunster. Hierdoor zijn de koopregisters in deze gemeenten flink opgekuist.

Op 31/12/2019 waren er in totaal nog 26 kandidaat-kopers ingeschreven in het register. Dit zijn er 7 minder als eind 2018 (33). Hiervan waren er geen voor Ingelmunster, 16 voor Izegem, geen voor SEW (Ledegem), 5 voor Kortemark, 1 voor Wingene en 4 voor de gemeente Pittem. Gezien de duurtijd voor het wachten voor een koopwoning kan oplopen, stellen we ook vast dat een aantal ingeschreven kandidaat kopers spoedig een ander woonaanbod vind en zich terug uit schrijft. Hun inschrijvingsgeld (€ 50) wordt dan ook terugbetaald. De wachtlijst voor koopwoningen is dan ook veel volatieler dan deze voor huurwoningen. Van de woningen in het Bunderhof te SEW (12 koopwoningen) zijn de 7 authentieke aktes verleden in 2019. Van 1 woning Anzegemse Route werd ook authentieke akte verleden in 2019. Verkoopaktes verlopen via de afdeling vastgoedtransacties. Dit is voordelig voor de klant. Sociale leningsaktes kunnen ook via deze afdeling worden verleden.

In de andere aangesloten gemeentes zijn ook projecten in opbouw of aan het opstarten :

  • De bouw van 16 koopwoningen in de Hondekensmolenstraat te Izegem is volop bezig.

  • Het project Koutermolenstraat (of Schreveweg) in Kortemark (3 koopwoningen) zijn de bouwwerken begonnen in februari 2019 en ook volop bezig.

  • Aan de Eikenstraat in Wingene komen er ook een aantal koopwoningen.

  • In het RUP in ontwikkeling Centrum Noord West te Pittem worden ook koopwoningen voorzien als diversiteit binnen deze grote verkaveling.

  • Bij de verdere uitbreidingen tussen Bruinbeekstraat en Doelstraat te Ingelmunster zullen bijkomend ook koopwoningen worden voorzien als diversiteit binnen de verkaveling.