Woon­aanbod

Woonaanbod per gemeente

Het aanbod aan sociale huurwoningen

IZI wonen biedt woningen en appartementen aan in 6 steden en gemeentes in West-Vlaanderen. Deze woonentiteiten zijn meestal over de gemeentes gespreid en kunnen van diverse typologieën zijn, aangepast of niet aangepast en al dan niet voorzien van een garage, parkeerplaats en fietsenberging. IZI wonen probeert hiermee zoveel mogelijk tegemoet te komen aan de lokale vraag.

Verkoop bestaande huurwoningen

In 2020 werd er 1 huurwoning verkocht: de woning Vlasbloemstraat 9 in Ingelmunster werd gekocht door de zittende huurder.

Verhuring / leegstand

Van de 891 woonentiteiten van IZI wonen waren er eind 2020 een 19-tal niet verhuurd (11 appartementen & 8 woningen, bijna allemaal in Izegem). Ook staan heel wat garages leeg.

De redenen zijn divers:

  • frictieleegstand
  • leegstand wegens renovatiewerken
  • woningen bezet wegens onbeheerde nalatenschap
  • moeilijke verhuurbaarheid

In 2021 wordt er verder werk gemaakt van een grotere verhuurbaarheid van deze woonentiteiten.

Het aanbod aan sociale koopwoningen

De toenmalige De Mandelbeek besliste in 2009 om zijn activiteiten te diversifiëren met het bouwen van koopwoningen. In 2012 werden de eerste woningen verkocht. Voor het verstrekken van sociale leningen (via VMSW) sloot De Mandelbeek voor haar nieuwste projecten een samenwerkingsovereenkomst af met een West-Vlaamse SHM uit de koopsector: Wonen Regio Kortrijk. Hierdoor kunnen kandidaat-kopers bij de aankoop van hun sociale koopwoning genieten van een voordelige hypothecaire lening (basis intrestvoet werd vanaf juli 2020 verlaagd naar 1,6%).

Sociale leningsaktes kunnen ook worden verleden via de afdeling Vastgoedtransacties. In 2020 zijn de laatste toewijzingen gebeurd voor 1 koopwoning in het Bunderhof te SEW en 1 koopwoning in de Anzegemse Route in Ingelmunster.

Op 31.12.2020 waren er in totaal 54 kandidaat-kopers ingeschreven in het register, 28 meer dan eind 2019: 10 voor Ingelmunster, 25 voor Izegem, 6 voor SEW (Ledegem), 8 voor Kortemark, 1 voor Wingene en 4 voor de gemeente Pittem.

Gezien de lange wachttijd, gebeurt het soms dat kandidaten intussen een ander woonaanbod vinden en zich weer uitschrijven. In dat geval wordt het inschrijvingsgeld van € 50 terugbetaald. De wachtlijst voor koopwoningen is dan ook veel volatieler dan die voor huurwoningen. Van de woningen in het Bunderhof in SEW (12 koopwoningen) is de laatste authentieke akte verleden in 2020. Ook de authentieke akte van de laatste woning Anzegemse Route werd in 2020 verleden. Verkoopaktes verlopen via de afdeling vastgoedtransacties. Dit is voordelig voor de klant. Sociale leningsaktes kunnen ook via deze afdeling worden verleden.

In de andere aangesloten gemeentes zijn ook projecten in opbouw of aan het opstarten:

  • De bouw van 16 koopwoningen in de Hondekensmolenstraat in Izegem is afgerond. Alle woningen zijn voorlopig opgeleverd en klaar voor verkoop.
  • Het project Koutermolenstraat (of Schreveweg) in Kortemark: de 3 koopwoningen zijn voorlopig opgeleverd en klaar voor verkoop.
  • Aan de Eikenstraat in Wingene komen er ook een aantal koopwoningen.
  • In het RUP in ontwikkeling Centrum Noord West in Pittem worden ook koopwoningen voorzien om deze grote verkaveling meer divers te maken.
  • Bij de verdere uitbreidingen tussen de Bruinbeekstraat en Doelstraat in Ingelmunster worden er ook koopwoningen voorzien om de verkaveling meer divers te maken.